Jongeren en zingeving

Jong & Van Zin voerde een kwantitatief onderzoek bij 846 jongeren tussen 14 en 18 jaar over zingeving. Wat blijkt? Jongeren vinden betekenis in alle deelaspecten van hun leven. Jongeren zijn niet nihilistisch. Het clichébeeld van jongeren? Lui en ongeïnteresseerd. Richtingloze, ongeleide projectielen met lak aan waarde. Niets is minder waar!
 

Vervlochten in leefwereld jongeren

De zin van het leven vinden ze in sporten, gamen, hun gsm, de natuur, vrienden, huisdieren en meer. Lijkt dit nogal oppervlakkig? Jongeren geven aan vaak na te denken over zichzelf en de wereld. Ze denken na over de toekomst en over hun rol in de maatschappij. 
 

Zin is meer dan geloof

In de media woedt het debat over de rol en inkleding van religie/levensbeschouwing in het onderwijs.
Maar wat toont ons onderzoek? Jongeren geven aan dat dit maar een klein deel is van wat hun leven betekenis geeft. De traditioneel religieuze rituelen en waarden zijn minder uitgesproken in het leven van jongeren.
 
De gemiddelde 14- tot 18-jarige vindt de drijfveren om 's morgens op te staan in de verbondenheid met anderen, in zelfontplooiing en in gewoon plezier hebben.
 

Zo zoeken jongeren steun

Vragen over zingeving komen meestal pas naar boven als het even niet goed gaat. Hoe gaan jongeren hiermee om?
  • Maar 8,5% van de jongeren vindt steun in levensbeschouwing of religie via gebed of meditatie. En slechts 13,3% vindt religie/levensbeschouwing belangrijk in het nemen van moeilijke beslissingen. 
  • De meerderheid van de ondervraagde jongeren (82%) zondert zich af om na te denken over problemen.
  • 76,4% zoekt afleiding.
  • Minder dan de helft (43,7 %) zoekt, ondanks de grote nood aan verbondenheid, steun bij elkaar.

Jongeren geven aan dat het delen van persoonlijke informatie risicovol kan zijn. Ze zijn bang dat hun zielenroerselen  doorverteld worden. Ze hebben geen absoluut vertrouwen in vrienden en leerkrachten

Jongeren & risico van zinloosheid

Het risico van zinloosheid ligt op de loer als het wat minder gaat. Gemiddeld hebben de bevraagde jongeren al 3 ingrijpende levensgebeurtenissen meegemaakt.

  • 70,3 % van de jongeren heeft al iemand verloren in de familie of vriendenkring.
  • 39,3 % heeft iemand zien lijden onder langdurige ziekte.
  • 33,2 % werd al eens gepest.
  • Een alarmerende 20,2 % geeft aan al aan zelfmoord te hebben gedacht. 
>> Met jongeren aan de slag rond identiteit & zingeving.
>> Neem contact met ons op.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief
- privacybeleid